Opoka - Portal katolicki
opoka.newsopoka.photo
Pekao


Baby i mazurki

Mazurek z konfiturą

1 i 1/2 szklanki mąki, 6 czubatych łyżek cukru pudru, 6 piastach łyżek masła, 2 żółtka; maty stoik konfitury wiśniowej lub morelowej; lukier: 2 czubate tyżki cukru pudru, sok z cytryny.

Zagniatamy energicznie mąkę z tłuszczem, cukrem i żółtkami na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę oliwy lub śmietany. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość palca. 2/3 ciasta przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor. Na przestudzonym mazurku równomiernie rozprowadzamy konfiturę. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i układamy je na wierzchu, formując ukośną kratkę. Ponownie wstawiamy mazurek do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do płynnej konsystencji. Lukier przelewamy do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy na ciasto, rysując krateczkę.

Placek makowy

Składniki na 16 porcji:

Ciasto:

1 szklanka mąki (17 dag); 4/5 kostki masła (20 dag); 1/2 szklanki cukru pudru (10 dag); 2 żółtka

Masa makowa:

40 dag maku; 3/4 szklanki cukru (19 dag); 4 jajka; 1 białko; 1/2 kostki masła (12,5 dag); 2 czubate ; łyżki kaszki manny; zapach migdałowy

Polewa:

2 szklanki cukru pudru (40 dag); 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła (6 dag); 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa); 1 kieliszek rumu

Przyrządzanie:

1. Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, po czym odstawić na 3 godziny.

2 Żółtka utrzeć z cukrem . pudrem na pianę, a następnie dodać masło i mąkę, cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na oproszoną mąką blachę i piec 15 minut w temperaturze 200°C.

3 Mak odsączyć, zemleć . dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić, przestudzić, a następnie dodać do kaszki manny. Białka ubić na sztywną pianę.

4 Żółtka, masło, pianę i . zapach dodać do maku, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, poczym wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp.220°C.

5 W tym czasie przygotować polewę. Masło stopić, wlać do cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę.

6 Przestudzone ciasto . posmarować 2/3 polewy i posypać drobno pokrojonymi bakaliami. Resztę polewy dekoracyjnie ułożyć na wierzchu.

Mazurek drożdżowy z bakaliami

Ciasto:

350 g mąki; 100 g cukru; 150 g margaryny; 3 jajka; 50 g drożdży; 3/4 szklanki mleka; sól; 2 łyżki rodzynek

Polewa kakaowa:

50 g margaryny; 2 łyżki cukru; 2 łyżki kakao

Do dekoracji:

100 g migdałów; świeża skórka z pomarańczy; 50 g suszonych śliwek

Ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę rozpuścić, przestudzić, wlać do żółtek razem z drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, sól, rodzynki, wyrobić ciasto, odstawić. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec przez 30-40 min w temp. 200 °C.

2-3 łyżki wody zagotować z cukrem, kakao i margaryną, podgrzewać, aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć, polać polewą, udekorować.

Jak udekorować mazurek

Ozdoby z lukru

Świąteczne napisy, dekoracyjne ranciki, elementy ozdób robimy z lukru wyciskając go za pomocą szprycy cukierniczej lub rożka z pergaminu.

Wiórki czekoladowe

Możemy je otrzymać ścierając czekoladę na tarkach o różnych otworach lub zeskrobując z deseczki rozsmarowaną rozpuszczoną czekoladę.

Rozsmarowywanie masy

Ciepły lukier lub masę np. owocową najwygodniej jest rozsmarowywać na cieście pomagając sobie szerokim nożem lub łopatką.

Dekoracja z bakalii

Z suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów, migdałów można ułożyć cale kompozycje. Trzeba je dobrać smakowo i kolorystycznie.

 

Biała baba

Ciasto:

500 g mąki; szklanka mleka; 30 g drożdży; 6 łyżek cukru; 4 białka; 100 g masła; 8-10 migdałów; zapach migdałowy; szczypta soli; tłuszcz do formy; skórka i cząstki pomarańczy do ozdoby

Lukier

szklanka cukru pudru; żółtko

  • 10 łyżek mąki zalać potową mleka, wkruszyć drożdże, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz.
  • Migdały sparzyć, obrać z łupinek, posiekać. Migdały, cukier, zapach i pozostałą mąkę dodać do rozczynu, wyrobić. Masło stopić. Białka ubić na pianę. Pianę i sól dodać do ciasta, wyrabiać dodając po trochu stopione masło. Odstawiona l godz.
  • Formę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić na l godz.
  • Wstawić do piekarnika, piec 60 min w temp. 180°C.
  • Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z żółtkiem i skórką. Wlać sok, ucierać, aż lukier zgęstnieje.
  • Lekko przestudzoną babę wyjąć z formy, polać lukrem,

Baba śmietanowa z polewa czekoladowa

Ciasto:

200 g masła; 150 g cukru; 10 jajek; 100 g drożdży; 400 g mąki;szczypta soli; zapach waniliowy; 2 szklanki kwaśnej śmietany; tłuszcz do wysmarowania formy; 1/2 szklanki rodzynek

Polewa czekoladowa:

1/2 tabliczki czekolady (50 g); 30 g (2 łyżki) masła; 1/2 szklanki śmietanki

  • Masło utrzeć z cukrem do białości wbijając kolejno po jednym żółtku. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę, sól, zapach waniliowy i śmietanę, wyrobić na pulchną masę. Formę wysmarować tłuszczem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Wsypać rodzynki, ciasto delikatnie wyrobić, przełożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na l godz.
  • Ciasto wstawić do piekarnika, piec 50-60 min w temp. 180°C.
  • Przygotować polewę: czekoladę rozkruszyć. Masło rozgrzać w rondelku, wlać śmietankę, dodać czekoladę. Podgrzewać, przez cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą polewą udekorować wyjętą z formy, wystudzoną babę.

Baba przekładana bakaliami

Ciasto:

400 g mąki; 130 g cukru; 60 g drożdży; 1/2 szklanki mleka; 100 g masła; 5 żółtek; cukier waniliowy; tłuszcz do formy; sól; po 2 łyżki płatków z migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy; cukier puder; 3 łyżki konfitury z wiśni

  • 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i drożdże wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę, dodać resztę mleka, sól, utarte żółtka, cukier waniliowy. Wyrobić, wlewając masło. Odstawić na 1-2 godz.
  • Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Układać w formie kolejno przekładając ciasto płatkami z konfiturą, rodzynkami i skórką kandyzowaną. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na l godz.
  • Wstawić do piekarnika, piec przez 50 min w temp.l80°C.
  • Babkę zostawić w formie do wystudzenia, wyjąć, posypać cukrem pudrem.

Placek drożdżowy

50 dag mąki, 4 dag drożdży, 7/8 szklanki mleka, 10 dag cukru, żółtko, 2 jajka, 112 pudełka masła roślinnego, cukier waniliowy, szczypta soli.

Tłuszcz roztopić, mleko lekko podgrzać. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę nieco podgrzać. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać i wyrobić mikserem. Gdy będzie odstawać do garnka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto, gdy chwilę ponownie wyrośnie, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy dobre. Placek jest pyszny, a jeszcze lepszy, gdy kawałeczki smaruje się masłem.

 

Ciasto piaskowe z makiem

1 szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 25 dag masła roślinnego, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, szklanka maku, 1/3 szklanki mleka, 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach rumowy, tłuszcz f bułka tarta do wysmarowania formy.

Masło roślinne utrzeć z cukrem i jajkami (dodając po jednym). Dodać stopniowo mąki, proszek, dalej ucierać. Gdy już będzie gładkie, wlać mleko i wsypać mak (suchy). Dobrze rozetrzeć ciasto. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Piec w 220°C ok. 45 minut. Posypać po wystudzeniu cukrem pudrem.

Maja Porajska

opr. MK/PO

 


Podziel się tym materiałem z innymi:


Kliknij aby zobaczyć dokumenty zawierające wybrany tag: Wielkanoc post obrzędy tradycje zwyczaje Potrawy Przepisy kulinarne Baby wielkanocne Mazurki
 
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W