reklama

Ponad pół wieku czekali na patrona

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ponad pół wieku czekał na swojego patrona. Decyzja zapadła. Zostanie nim św. Maksymilian Maria Kolbe.

Program dwudniowych uroczystości zapowiada się bardzo ciekawie. Będzie i coś dla ducha, i coś dla ciała.

We wtorek 14 listopada o godz. 11.00 uczniowie i nauczyciele spotkali się na Mszy św. w Bazylice Franciszkanów, przy której niegdyś pracował ich Patron. Eucharystii przewodniczył abp Marek Jędraszewski. On też wygłosił okolicznościowe słowo. Mszę św. poprzedziła procesja z Rynku Głównego, w której ze sztandarami szli przedstawiciele szkół im. św. Maksymiliana z całej Polski oraz krakowskich szkół, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Spożywczych Miasta Krakowa i Bractwo Kurkowe.

Z kolei dwa dni później, w czwartek 16 listopada druga część uroczystości odbędzie się na terenie szkoły przy ul. Miechowity 6. O godz. 11.00 prezydent miasta wręczy dyrektorowi placówki akt nadania imienia szkole, a młodzież w specjalnym programie artystycznym przybliży postać świętego franciszkanina. Wtedy też po raz pierwszy zostaną wręczone nagrody „Człowiek na Maxa" (statuetka i dyplom) w kategoriach „Uczeń na Maxa", „Nauczyciel na Maxa", „Pracodawca na Maxa" i „Rodzic na Maxa". Na zakończenie zostaną ogłoszone wyniki konkursu „Kulinaria uczniowskie - jesienne inspiracje", połączone z degustacją potraw wykonanych przez młodych kucharzy, wędliniarzy, piekarzy i cukierników. Kelnerzy w tym czasie zaprezentują swoje nakrycia stołów.

Jak powiedział nam Marcin Bauerek, nauczyciel religii i informatyki w Zespole Szkół, do tego wydarzenia młodzież przygotowywała się od dłuższego czasu.

Do szkoły był zapraszany franciszkanin o. Łukasz Gora ze specjalnymi prelekcjami, podczas których przybliżał on uczniom postać św. Maksymiliana. Młodzież z kolei gościła w klasztorze przy Franciszkańskiej, w którym mieszkał św. Maksymilian. Również StartupNaMaxa i Towarzystwo Biznesowe prowadziło dla nich dwudniową konferencję o św. Maksymilianie jako przedsiębiorcy.

„Na wiosnę planujemy pielgrzymkę do byłego niemieckiego obozu Auschwitz i do Centrum św. Maksymiliana w Harmężach. Nasi uczniowie będą brali również udział w projekcie ‘Kuchnia klasztorna', gdzie będą mieli możliwość gotowania i poznania tajników kuchni franciszkańskiej" - zapowiada nauczyciel.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego funkcjonuje na krakowskim rynku edukacyjnym już od ponad 50 lat. W skład zespołu wchodzą: Technikum Przemysłu Spożywczego, Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Technikum Uzupełniające dla Dorosłych. W trakcie nauki uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie zawodowe w renomowanych firmach w Krakowie i jego okolicach. Szkoła współpracuje z najlepszymi zakładami gastronomicznymi, cukierniami, piekarniami i masarniami oraz organizuje zagraniczne staże i praktyki zawodowe. Każdego roku uczniowie szkoły zdobywają wysokie lokaty w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz organizowanym we Wrocławiu. Absolwenci szkoły są cenionymi i poszukiwanymi fachowcami na lokalnym i europejskim rynku pracy.

o. Jan Maria Szewek OFMConv


Źródło: Archidiecezja Krakowska, diecezja.pl

« 1 »

Tu możesz nas wesprzeć

Darowizna

Materiały z serwisu opoka.org.pl wprost na Twoją skrzynkę e-mail

Zamów

reklama