Naukowcy mają coraz więcej dowodów na to, że witamina D może chronić przed rakiem. Wyniki badań mogą wkrótce doprowadzić do zaleceń dotyczących większego spożycia tej witaminy. Wszystko musi być jednak konsultowane z lekarzem, gdyż przedawkowanie wit. D również może być niebezpieczne.
„Spożywanie większych ilości witaminy D, głównie zawartej w diecie, może pomóc chronić przed rozwojem raka jelita grubego w młodszym wieku lub polipów jelita grubego” - można przeczytać w wersji online pisma „Gastroenterology”. Mimo, że ogólna zapadalność na raka jelita grubego spada, to jednak wzrasta liczba zachorowań wśród młodszych dorosłych. To niepokoi. Naukowcy nie zdołali jeszcze tego dokładnie wyjaśnić, dlaczego właśnie ta grupa ludzi, coraz częściej choruje. Natomiast mają coraz więcej dowodów na to, że witamina D może chronić przed rakiem.
Jak podaje Polsat News, „autorzy badania przeprowadzonego przez zespół naukowców (między innymi z Dana-Farber Cancer Institute) zaobserwowali, że spożycie zawierających witaminę D produktów, takich jak ryby, grzyby, jaja i mleko, spadło w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Istnieje też coraz więcej dowodów na związek między witaminą D a ryzykiem śmiertelności z powodu raka jelita grubego. Jednak żadne wcześniejsze badanie nie sprawdzało, czy całkowite spożycie witaminy D jest związane z ryzykiem raka jelita grubego o wczesnym początku”. Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. „Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób” – stwierdza dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber. „Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej, mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka, wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku”- dodaje doktor.
Wyniki badań mogą wkrótce doprowadzić do zaleceń dotyczących większego spożycia tej witaminy. Wszystko musi być jednak konsultowane z lekarzem, gdyż przedawkowanie wit. D również może być niebezpieczne.
źródło za: polsatnews.pl