Potraw inspirowanych kuchnią piastowską można będzie spróbować przez cały czerwiec w Gnieźnie, w ramach nowego projektu turystyki kulinarnej „Uczta Chrobrego”. Projekt wpisuje się w jubileusz 1000-lecia koronacji pierwszych królów Polski.
Jak poinformował Artur Krysztofiak, dyrektor Wydziału Promocji, Kultury i Turystyki Urzędu Miejskiego w Gnieźnie, projekt łączy lokalne restauracje wokół wspólnej idei: smaków inspirowanych kuchnią piastowską. Przez cały czerwiec kilkanaście gnieźnieńskich lokali gastronomicznych będzie serwować autorskie dania oparte na staropolskich recepturach, dawnych technikach kulinarnych i historycznych składnikach.
Kuchenny konkurs
Zebrane propozycje stworzą wspólne menu promocyjne pod nazwą „Uczta Chrobrego”, które dostępne będzie w formie materiałów informacyjnych oraz ulotek.
Kulminacją projektu będzie wydarzenie plenerowe pod tą samą nazwą – „Uczta Chrobrego” - które odbędzie się 8 czerwca na Placu św. Wojciecha. Wydarzenie organizowane w ramach Weekendu na Szlaku Piastowskim obejmować będzie m.in. finał wojewódzki ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, pokazy gotowania z udziałem Katarzyny Bosackiej, degustacje produktów regionalnych, prelekcje ekspertów oraz koncert zespołu Chrust.
Wielki jubileusz
Organizatorzy podkreślają, że „Uczta Chrobrego” to nie tylko propozycja sezonowa, ale także element długofalowej strategii promocyjnej miasta, która łączy dziedzictwo historyczne z nowoczesnymi trendami w turystyce kulinarnej.
Projekt wpisuje się w jubileusz 1000-lecia koronacji pierwszych królów Polski – Bolesława Chrobrego i Mieszka II Lamberta. (PAP)
Źródło: