Wspólnota św. Idziego: 300 tys. bożonarodzeniowych obiadów

Ponad 300 tys. bezdomnych, ubogich i potrzebujących zjadło obiad bożonarodzeniowy przygotowany przez Wspólnotę św. Idziego. Wydarzenie zorganizowano w ponad 70 krajach świata, w tym także i w Polsce.

„W dniu Bożego Narodzenia nikt nie może pozostać pominięty i każdy, zarówno ten, który służy, jak i ten, któremu się służy może spojrzeć z nadzieją na swoją przyszłość. Przeżywamy bowiem tutaj wielką radość, gdzie wielu samotnych tworzy ogromną rodzinę” – powiedział przewodniczący wspólnoty Marco Impagliazzo w czasie świątecznego obiadu w Rzymie.

Odbył się on przy głównej siedzibie Wspólnoty św. Idziego, czyli w bazylice Matki Bożej na Zatybrzu, gdzie ta świąteczna inicjatywa zrodziła się w 1982 r. Przy stole usiedli zarówno bezdomni, jak i uchodźcy, od dzieci po osoby starsze. Towarzyszyli im m.in. podsekretarz Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka kard. Michael Czerny oraz kard. Walter Kasper.

***

Wspólne posiłki z ubogimi 25. grudnia odbywały się także w Polsce, m.in. w Warszawie. Przy świątecznym stole w parafii Wniebowstąpienia Pańskiego na Ursynowie zasiadły zaprzyjaźnione ze Wspólnotą Sant’Egidio osoby bezdomne, starsi mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej na Solcu oraz rodziny uchodźców z Czeczenii, a z nimi oprócz metropolity warszawskiego także bp Rafał Markowski.

Święta z Ubogimi to szczególny wyraz solidarności z potrzebującymi. Organizatorzy podkreślają, że chcą, aby wszyscy czuli się na tym spotkaniu wyjątkowo. Dlatego każdy z gości otrzymał imienne zaproszenie, czekało na niego specjalnie przygotowane miejsce przy stole, a pod choinką dopasowane do potrzeb prezenty. Najczęściej są to przedmioty, które pomogą przetrwać osobom bezdomnym zimę, a zatem ciepłe kurtki, buty, śpiwory, a do tego kosmetyki i słodycze.

W tym roku w przedświąteczne przygotowania – m.in. zakup prezentów, przyrządzanie świątecznych potraw czy dekorowanie sali – włączyło się w sumie blisko 550 osób, a podczas samego obiadu pomaga Wspólnocie Sant’Egidio ponad 300 wolontariuszy, którzy zdecydowali się przeznaczyć świąteczne popołudnie na posługę potrzebującym.

By wykarmić pół tysiąca gości potrzebne było m. in. 3,5 tys. pierogów, 150 litrów barszczu, 130 kg śledzi, ponad 100 kg pieczonej karkówki i 200 ciast. Kuchnia pracowała dzisiaj od 7 rano, a potrawy do stołu podawało ponad stu wolontariuszy-kelnerów.

Dla zgromadzonych gości kolędy wykonywał na żywo prawie 60-osobowy zespół. – Mamy za sobą wiele kilkugodzinnych prób. W repertuarze znalazło się prawie 50 utworów! Chcemy dać naszym gościom odrobinę uśmiechu i świątecznej atmosfery. Wielu z nich żywo przyłącza się do wspólnego śpiewania, a niektórzy już przy zapisach proszą o miejsce z widokiem na naszego dyrygenta – mówi Małgorzata Kapusta, odpowiedzialna w tym roku za przygotowanie kolędników. – Jestem na Świętach z Ubogimi po raz trzeci. Ten czas jest wypełniony przyjaźnią i życzliwością. Cieszę się, że możemy dać innym małe gesty dobroci – podkreśla.

Źródło: Vatican News / Archidiecezja Warszawska

« 1 »

reklama

reklama

reklama

reklama