Warszawa: Artyści wspierają bezdomnych

Talerz bigosu od Radka Pazury, Krzysztofa Ziemca, Rafała Sisickiego, Violi Brzezińskiej i wielu innych artystów otrzymają bezdomni podczas akcji „Artyści dla bezdomnych” organizowanej przez Fundację Kapucyńską i Braci Mniejszych Kapucynów przy jadłodajni na Miodowej w Warszawie.

W pierwszą sobotę czerwca dziedziniec klasztorny przy ul. Miodowej po raz trzeci stanie się miejscem wspólnego posiłku bezdomnych i wspierających ich artystów. Potrawę przygotują kucharze z Atelier Amaro.

Akcja „Artyści dla bezdomnych” nawiązuje do szczególnie celebrowanych imienin kapucyna. Tak jak kilkadziesiąt lat temu, tak i w sobotnie przedpołudnie dziedziniec klasztorny wypełni się ludźmi wrażliwymi na los drugiego człowieka – bez względu na swój status społeczny. W jednym miejscu zgromadzą się ubodzy, bezdomni, artyści, sławni, zakonnicy i wszyscy ci, którzy będą chcieli wziąć udział w tym wydarzeniu.

Po przywitaniu gości, o godz. 11.30 rozpocznie się wydawanie bigosu, który nakładać będą artyści. Na godz. 12.30 przewidziano część artystyczną m.in. koncert Violi Brzezińskiej.

O życiu bł. Aniceta opowie Radosław Pazura. Zaproszeni artyści przeczytają fragmenty niezwykłej książki "Niewidzialni" autorstwa osób bezdomnych. Wolontariusz Fundacji Roman opowie o swoim pomyśle na rajd rowerowy do polskich sanktuariów w intencji zebranych bezdomnych, w który wyruszy właśnie w sobotę.

3 czerwca rozpocznie się też aukcja internetowa dzieł sztuki i innych przedmiotów podarowanych Fundacji przez artystów. Cel zbiórki to finansowe wsparcie budowy Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy. Budowa ośrodka trwa od stycznia 2017. W trakcie eventu będzie można zobaczyć postępy w budowie.

Na sobotnie wydarzenie może przyjść każdy – Fundacja Kapucyńska i Bracia Mniejsi Kapucyni zapraszają wszystkich zainteresowanych do wspólnego posiłku. Organizatorzy zachęcają mieszkańców Warszawy do przyniesienia i podarowania bezdomnym ciasta. W ramach wsparcia codziennej pracy jadłodajni można też przynieść produkty spożywcze tj. groch, ryż, kaszę jęczmienną, fasolę, cukier, koncentrat pomidorowy.

Pomysł na akcję organizatorzy zaczerpnęli z historii patrona fundacji, którą prowadzą. Błogosławiony Anicet Kopliński w latach międzywojennych wspierał ubogich i bezdomnych, organizując dla nich żywność i ubrania. Dzięki inicjatywie kapucynów, w tym brata Aniceta, powstała na Annopolu kuchnia dla najuboższych Warszawiaków wydająca 8 tys. posiłków dziennie.

Obecnie przy klasztorze kapucynów na Miodowej działa jadłodajnia, w której od 25 lat wolontariusze gotują zupę dla około 300 osób dziennie.

ar / Warszawa

« 1 »

reklama

reklama

reklama