Polecamy książkę kulinarną Wydawnictwa Jedność, w której znajdują się przepisy na typowe włoskie dania niemalże od A do Z
Jeśli są tu jacyś miłośnicy kuchni włoskiej, to powinni zainteresować się nową książką Wydawnictwa Jedność. „Pasta i basta!” to pozycja obowiązkowa, można rzec, dla tych, którzy chcą się nauczyć sztuki gotowania „po włosku”. Myślę, że z przyjemnością sięgną po nią także wieloletni miłośnicy włoskiego makaronu i… nie tylko makaronu, wszak książka prezentuje typowe włoskie dania niemalże od A do Z.
„Pasta i basta!” to 150 przepisów na wyśmienite sosy i makarony, pierożki i gnocchi prosto z Włoch. Dzięki tej książce bez problemu przyrządzisz apetyczne, oryginalne włoskie dania. Licia Cagnoni i Francesca Badi krok po kroku przedstawiają, co zrobić, by danie było smaczne i dokładnie takie, jak we Włoszech. Dodatkowo książka zawiera mnóstwo pięknych zdjęć, które również krok po kroku pokazują, co należy czynić w kuchni. Wszystko jest bardzo dobrze opisane. Nie brakuje również włoskich ciekawostek np. możemy się dowiedzieć, jaka jest różnica między pappardelle a tagliatelle, czy też jaka jest tajemnica przygotowania klasycznego ravioli.
Wszystkie przepisy zawarte w książce przeszły pozytywnie degustację. Całość dopełnia rozdział, który został poświęcony technikom przygotowania smacznych, włoskich, kolorowych sosów. Warto zacząć kulinarną przygodę, bądź kontynuować kulinarną pasję… z makaronem prosto z Włoch!
Przepis na Culurgiones (pierogi z Sardynii) znajdziecie TUTAJ na naszej stronie!
Buon appetito!
Jest to recenzja książki:
Francesca Badi, Licia Cagnoni (red.), "Pasta i basta!", 2015
Wydawnictwo: JEDNOŚĆ,
ISBN: 978-83-7971-040-9
Książka jest >>TUTAJ<<
Dzięki tej książce dla wszystkich, nawet tych najmniej doświadczonych kucharzy, niezwykle łatwe stanie się przyrządzanie w domu apetycznych dań prosto z Włoch. Zapraszamy Was zatem – wyposażonych w fartuszek kuchenny, stolnicę i wałek do ciasta – na lekcję zagniatania, wałkowania, lepienia, doprawiania…
opr. ac/ac