Przepisy na wielkanocne baby i mazurki
Baby i mazurkiMazurek z konfiturą 1 i 1/2 szklanki mąki, 6 czubatych łyżek cukru pudru, 6 piastach łyżek masła, 2 żółtka; maty stoik konfitury wiśniowej lub morelowej; lukier: 2 czubate tyżki cukru pudru, sok z cytryny.
Zagniatamy energicznie mąkę z tłuszczem, cukrem i żółtkami na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę oliwy lub śmietany. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość palca. 2/3 ciasta przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor. Na przestudzonym mazurku równomiernie rozprowadzamy konfiturę. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i układamy je na wierzchu, formując ukośną kratkę. Ponownie wstawiamy mazurek do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do płynnej konsystencji. Lukier przelewamy do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy na ciasto, rysując krateczkę. Placek makowy Składniki na 16 porcji: Ciasto: 1 szklanka mąki (17 dag); 4/5 kostki masła (20 dag); 1/2 szklanki cukru pudru (10 dag); 2 żółtka Masa makowa: 40 dag maku; 3/4 szklanki cukru (19 dag); 4 jajka; 1 białko; 1/2 kostki masła (12,5 dag); 2 czubate ; łyżki kaszki manny; zapach migdałowy Polewa: 2 szklanki cukru pudru (40 dag); 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła (6 dag); 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa); 1 kieliszek rumu Przyrządzanie: 1. Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, po czym odstawić na 3 godziny. 2 Żółtka utrzeć z cukrem . pudrem na pianę, a następnie dodać masło i mąkę, cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na oproszoną mąką blachę i piec 15 minut w temperaturze 200°C. 3 Mak odsączyć, zemleć . dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić, przestudzić, a następnie dodać do kaszki manny. Białka ubić na sztywną pianę. 4 Żółtka, masło, pianę i . zapach dodać do maku, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, poczym wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp.220°C. 5 W tym czasie przygotować polewę. Masło stopić, wlać do cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę. 6 Przestudzone ciasto . posmarować 2/3 polewy i posypać drobno pokrojonymi bakaliami. Resztę polewy dekoracyjnie ułożyć na wierzchu. Mazurek drożdżowy z bakaliami Ciasto: 350 g mąki; 100 g cukru; 150 g margaryny; 3 jajka; 50 g drożdży; 3/4 szklanki mleka; sól; 2 łyżki rodzynek Polewa kakaowa: 50 g margaryny; 2 łyżki cukru; 2 łyżki kakao Do dekoracji: 100 g migdałów; świeża skórka z pomarańczy; 50 g suszonych śliwek Ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę rozpuścić, przestudzić, wlać do żółtek razem z drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, sól, rodzynki, wyrobić ciasto, odstawić. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec przez 30-40 min w temp. 200 °C. 2-3 łyżki wody zagotować z cukrem, kakao i margaryną, podgrzewać, aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć, polać polewą, udekorować. Jak udekorować mazurek Ozdoby z lukru Świąteczne napisy, dekoracyjne ranciki, elementy ozdób robimy z lukru wyciskając go za pomocą szprycy cukierniczej lub rożka z pergaminu. Wiórki czekoladowe Możemy je otrzymać ścierając czekoladę na tarkach o różnych otworach lub zeskrobując z deseczki rozsmarowaną rozpuszczoną czekoladę. Rozsmarowywanie masy Ciepły lukier lub masę np. owocową najwygodniej jest rozsmarowywać na cieście pomagając sobie szerokim nożem lub łopatką. Dekoracja z bakalii Z suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów, migdałów można ułożyć cale kompozycje. Trzeba je dobrać smakowo i kolorystycznie.
Biała baba Ciasto: 500 g mąki; szklanka mleka; 30 g drożdży; 6 łyżek cukru; 4 białka; 100 g masła; 8-10 migdałów; zapach migdałowy; szczypta soli; tłuszcz do formy; skórka i cząstki pomarańczy do ozdoby Lukier szklanka cukru pudru; żółtko
Baba śmietanowa z polewa czekoladowa Ciasto: 200 g masła; 150 g cukru; 10 jajek; 100 g drożdży; 400 g mąki;szczypta soli; zapach waniliowy; 2 szklanki kwaśnej śmietany; tłuszcz do wysmarowania formy; 1/2 szklanki rodzynek Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady (50 g); 30 g (2 łyżki) masła; 1/2 szklanki śmietanki
Baba przekładana bakaliami Ciasto: 400 g mąki; 130 g cukru; 60 g drożdży; 1/2 szklanki mleka; 100 g masła; 5 żółtek; cukier waniliowy; tłuszcz do formy; sól; po 2 łyżki płatków z migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy; cukier puder; 3 łyżki konfitury z wiśni
Placek drożdżowy 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 7/8 szklanki mleka, 10 dag cukru, żółtko, 2 jajka, 112 pudełka masła roślinnego, cukier waniliowy, szczypta soli. Tłuszcz roztopić, mleko lekko podgrzać. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę nieco podgrzać. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać i wyrobić mikserem. Gdy będzie odstawać do garnka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto, gdy chwilę ponownie wyrośnie, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy dobre. Placek jest pyszny, a jeszcze lepszy, gdy kawałeczki smaruje się masłem.
Ciasto piaskowe z makiem 1 szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 25 dag masła roślinnego, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, szklanka maku, 1/3 szklanki mleka, 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach rumowy, tłuszcz f bułka tarta do wysmarowania formy. Masło roślinne utrzeć z cukrem i jajkami (dodając po jednym). Dodać stopniowo mąki, proszek, dalej ucierać. Gdy już będzie gładkie, wlać mleko i wsypać mak (suchy). Dobrze rozetrzeć ciasto. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Piec w 220°C ok. 45 minut. Posypać po wystudzeniu cukrem pudrem. Maja Porajska Copyright by „Moja Rodzina” 04/99 opr. MK/PO |