W ramach Wielkanocnej Zbiórki Żywności wolontariusze zebrali 358 ton artykułów spożywczych. Banki Żywności rozpoczęły już przekazywanie zebranych produktów. Trafią one do ok. 180 tysięcy osób potrzebujących.
Zbiórka odbyła się w ponad 300 miastach, w ponad 2000 sklepów i przy wsparciu około 30 tysięcy wolontariuszy. 358 ton zebranej żywności to ponad 100 samochodów dostawczych, po brzegi wypełnionych produktami spożywczymi, które trafią do osób potrzebujących: samotnych rodziców i osób starszych, niedożywionych dzieci, osób zmagających się z chorobami.
- Nasze zbiórki jeszcze w 2017 roku zwykle trwały trzy dni, od piątku do niedzieli. W tym roku, ze względu na zakaz handlu w niedzielę, mieliśmy dwa dni, podczas których Polacy pokazali, że stać ich na równie znaczącą pomoc. Wynik tegorocznej zbiórki jest wyższy niż ubiegłoroczny. Wówczas udało się zebrać 346 ton żywności. To pokazuje, że małe, dobre gesty mają wielkie znaczenie, ponieważ połączone przynoszą realną pomoc i poprawę sytuacji wielu osób – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Wielkanocna Zbiórka Żywności ma charakter lokalny i była zorganizowana przez 23 Banki Żywności zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności. Odbywała się prawie we wszystkich województwach. Niezależnie od zbiórki, wszystkie 32 Banki Żywności systematycznie przekazują osobom potrzebującym pozyskane od producentów, dystrybutorów oraz z sieci handlowych produkty żywnościowe, ze szczególnym uwzględnieniem okresu Wielkanocy.
Produkty ze zbiórki zostały przetransportowane do magazynów, gdzie są obecnie liczone, sortowane i pakowane w paczki. Stamtąd zostaną przekazane do lokalnych organizacji pomocowych. Dzięki temu osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.
***
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszone w Federacji 32 Banki Żywności są wyspecjalizowane w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa (system HACCP, stały nadzór sanepidu).
Organizacja, dzięki codziennym działaniom na masową skalę, jest w stanie docierać z pomocą żywnościową do blisko 1 700 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem współpracujących 3500 organizacji pozarządowych i instytucji pomocowych.
Banki Żywności pozyskują średnio 80 000 jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat) m.in. z programów unijnych, od producentów, rolników, sieci handlowych i zbiórek żywności. Banki Żywności zachęcają również każdego, do wsparcia ich działalności. Każda 1 złotówka przekazana poprzez stronę www.wspieraj.bankizywnosci.pl, umożliwia dostarczenie potrzebującym aż 16 posiłków przygotowanych z 8 kg uratowanej pełnowartościowej żywności. Każde 30 zł to już aż 800 uratowanych posiłków, które trafią do potrzebujących.
pgo, BŻ / Warszawa