Prokuratura zdecydowała o zarządzeniu na wtorek sekcji zwłok Barbary Skrzypek, co ma na celu ustalenie przyczyny zgonu – poinformował rzecznik PK prok. Przemysław Nowak. Dodał, że to standardowa decyzja, która jest związana z faktem, że przyczyna zgonu nie została ustalona w dniu śmierci przez lekarza.
Podczas wtorkowej konferencji prasowej rzecznik Prokuratury Krajowej podsumował ustalenia śledztwa dotyczącego śmierci Barbary Skrzypek, wieloletniej bliskiej współpracowniczki prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. Kobieta zmarła w sobotę 15 marca w swoim mieszkaniu, w obecności osoby najbliższej. 12 marca była przesłuchiwana jako świadek w śledztwie ws. spółki Srebrna i inwestycji tzw. dwóch wież.
Nowak przypomniał, że w sobotę wezwany na miejsce lekarz stwierdził zgon Barbary Skrzypek, a „na karcie informacyjnej stwierdził iż «zgon nagły, przyczyna nieznana»”.
Jak powiedział, „obowiązkiem lekarza, który nie potrafi zdefiniować tego zgonu jako naturalny, było zawiadomienie policji”, co jednak nie nastąpiło. Nowak dodał, że o śmierci Barbary Skrzypek prokuratura „dowiedziała się z mediów tego samego dnia w godzinach wieczornych”. Poinformował, że od poniedziałku „podejmowane są standardowe czynności, takie jak wszczęcie śledztwa w kierunku art. 155, czyli nieumyślnego spowodowania śmierci”. „Jest to standardowa kwalifikacja w tego rodzaju zdarzeniach” – podkreślił.
„Wobec powyższego prokurator w dniu dzisiejszym podjął decyzję o zarządzeniu sekcji zwłok. Oczywiście ma to na celu ustalenie właściwymi metodami przyczyny zgonu. Jest to standardowa decyzja, która w tego rodzaju sprawie musi zostać podjęta, w każdej sprawie tego rodzaju byłaby podjęta” – powiedział prok. Nowak.
Sekcja ma zostać przeprowadzona jeszcze we wtorek, po czym ciało zostanie zwrócone rodzinie. Jak podkreślił Nowak, sprawą zajmuje się „inna prokuratura, inny okręg, by wykluczyć jakiekolwiek wątpliwości w sprawie bezstronności”. Dodał, że śledztwo prowadzone przez Prokuraturę Okręgową Warszawa-Praga jest nadzorowane przez Prokuraturę Krajową.
Źródło: