Liczę kalorie i wiem o nich wszystko. Zdrowie w pigułce

Kalorie są dla nas cenne, ponieważ dostarczają energii potrzebnej do wypełniania funkcji życiowych

Liczę kalorie i wiem o nich wszystko. Zdrowie w pigułce

Cristina Pradella

Liczę kalorie i wiem o nich wszystko

Zdrowie w pigułce

Książka stanowi przydatne kompendium wiedzy dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie, kontrolując, co i w jakich ilościach jedzą. Pozwala wyliczyć zarówno własne zapotrzebowanie kaloryczne, jak i ilość kalorii realnie spalanych. Zawiera istotne informacje o wartościach odżywczych, o składnikach żywności, o zawartych w niej witaminach i innych substancjach, a także przydatne tabele kaloryczności podstawowych pokarmów. Nie pominięto też omówienia najczęściej spotykanych substancji potencjalnie szkodliwych, jak wszelkiego rodzaju chemiczne ulepszacze dodawane do żywności. Dzięki tej książce można optymalnie zaplanować zdrową i zrównoważoną dietę, uwzględniając zapotrzebowanie odżywcze zależne od płci, wieku i trybu życia.

Paliwo dla organizmu

Kaloryczność pokarmów

Kalorie są dla nas cenne, ponieważ dostarczają energii potrzebnej do wypełniania funkcji życiowych.

Kalorie pozostają w ścisłej zależności z ciepłem produkowanym podczas spalania pokarmów trawionych w żołądku. Organizm wykorzystuje owo ciepło głównie do utrzymywania stałej temperatury ciała.

Energia wyprodukowana w tym procesie jest na ogół liczona w kaloriach (cal) i ich wielokrotnościach: w kilokaloriach (kcal).

Liczba kalorii (cal) dostarczona w różnych produktach żywieniowych wskazuje, ile energii organizm może pobrać z danego pożywienia. W zależności od rodzaju produktu jedzenie posiada różne wartości odżywcze i dostarcza różnych ilości energii. Na przykład wszystkie tłuszcze dostarczają 9 kcal w 1 gramie, podczas gdy cukry dostarczają 4 kcal w 1 gramie. Energia potrzebna do utrzymania komórek przy życiu jest zależna od wieku, płci, wagi i budowy ciała człowieka i ten proces jest nazywany metabolizmem podstawowym (BM z j. ang. – basal metabolism).

Aby odżywiać się prawidłowo, trzeba znać wartość energetyczną pokarmów, umieć liczyć kalorie i znać różnice między poszczególnymi produktami.

Na kolejnych stronach książki znajdują się tabelki ułatwiające liczenie kalorii. Tabelki zawierają wiarygodne dane, będące wynikiem badań naukowych. Wartości kaloryczne są podawane w kcal oraz od czasu do czasu w kj (kilodżulach), które są jednostką miary przyjętą przez CEE w 1971 roku.

Kalorie i energia

Przy obliczaniu własnego zapotrzebowania kalorycznego trzeba uwzględnić wiek, wagę i budowę ciała oraz swoje specyficzne cechy. Innym ważnym czynnikiem, wpływającym na spalanie energii, jest rodzaj naszej aktywności.

Jak już wiadomo, proces metabolizmu podstawowego zależy od: płci, wieku, wagi ciała i w dużej mierze od osobowości, której nie można ująć w sztywne ramy. Wiadomo również, że metabolizm podstawowy (BM) najwyższą aktywność osiąga między 3 i 6 rokiem życia, jest to bowiem wiek, kiedy dzieci potrzebują bardzo dużo energii. Inny współczynnik miary metabolizmu podstawowego dotyczy wagi i budowy ciała. Jest on na ogół wyższy u jednostek szczupłych mających wzrost niski albo średni, podczas gdy współczynnik ten jest niższy u jednostek o solidnej budowie ciała i mających wzrost wyższy od przeciętnego. Jeśli zaś chodzi o płeć, u mężczyzn metabolizm podstawowy jest wyższy o 6–7% w porównaniu do kobiet. Współczynnik BM jest związany z tkanką mięśniową (w procesie spalania tkanka mięśniowa jest aktywniejsza od tkanki tłuszczowej), a tkanki mięśniowej jest więcej u mężczyzn niż u kobiet.

(...)

opr. aś/aś

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

reklama

reklama

reklama

reklama