FAO: ceny żywności na świecie najwyższe od 10 lat

Ceny żywności na świecie są najwyższe od lipca 2011 roku - poinformowała w czwartek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z powodu zmniejszonej podaży pszenicy i oleju palmowego najszybciej rosną ceny zbóż i olejów roślinnych.

Ceny żywności w październiku rosły na świecie trzeci miesiąc z rzędu. Wyliczany przez FAO ogólny wskaźnik cen żywności był w październiku o 3 proc. wyższy niż we wrześniu i o 31,3 proc. wyższy niż w październiku 2020 r.

Indeks cen zbóż wzrósł o 3,2 proc. w stosunku do września, a indeks cen olejów roślinnych o 9,6 proc.

Światowe ceny pszenicy wzrosły w październiku o 5 proc. i były o ponad jedną trzecią wyższe niż przed rokiem. Przyczyną są mniejsze zbiory pszenicy u największych eksporterów tego zboża: Kanady, Rosji i Chin - wyjaśnia FAO. Szczególnie mocno zmniejszyła się dostępność pszenicy wyższej jakości, np. twardej pszenicy durum, z której produkowany jest makaron. Wzrosły też ceny jęczmienia i ryżu.

Do rekordowego poziomu cen olejów roślinnych przyczynił się głównie wzrost ceny oleju palmowego, napędzany obawami o zmniejszenie produkcji tego tłuszczu w Malezji - pisze FAO. Przyczyną problemów z produkcją oleju palmowego jest tam niedobór pracowników migracyjnych w tym sektorze. Z powodu rosnącego zapotrzebowania rosły także ceny oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego.

O 2,2 proc. wzrósł wskaźnik cen produktów mlecznych. Na świecie drugi miesiąc z rzędu drożało masło i mleko w proszku, ceny sera pozostawały natomiast na podobnym poziomie.

W październiku spadł za to indeks cen mięsa i cukru. W wypadku mięsa było to spowodowane zmniejszonym popytem na wieprzowinę w Chinach oraz rosnącymi obawami dotyczącymi szerzenia się choroby szalonych krów wśród brazylijskiego bydła. Cena cukru spadła od września, ale nadal jest o ponad 40 proc. wyższa niż rok temu, głównie z powodu niepokojów o spadek produkcji w Brazylii - informuje FAO.

Do wzrostu cen żywności odczuwanych przez konsumentów, oprócz wyższych cen samych produktów spożywczych, przyczynia się wzrost kosztów energii i transportu - przypomina agencja AP.

Logo PZU

Zamieszczone na stronach internetowych portalu https://opoka.org.pl/ i https://opoka.news materiały sygnowane skrótem „PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Fundację Opoka na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

« 1 »

reklama

reklama

reklama