Choć jest kulinarną wizytówką Włoch, to i w Polsce pizza jest najchętniej zamawianym daniem na wynos. I to właśnie po dania rodem ze słonecznej Italii najchętniej sięgają rodacy. Miejsca ustępują jej kuchnia amerykańska, polska, chińska i japońska. Do tej kulinarnej wielkiej piątki bardzo szybko może dołączyć kuchnia grecka, która w ostatnim roku zyskała na popularności.
Gdyby zapytać Polaków o ulubione danie bez wahania wskazaliby na pizzę – według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2021 to danie wciąż cieszy się największą popularnością. Tuż za królową włoskiej kuchni uplasowała się klasyka amerykańskiej gastronomii, hamburger, wyprzedzając kebab, pad thai i polską klasykę, kotleta schabowego.
Komentując raport kucharz Grzegorz Łapanowski nie wydaje się być zaskoczony faktem, że Polacy są wierni sztandarowym specjałom kuchni włoskiej, amerykańskiej, tureckiej czy azjatyckiej. Jednym z powodów jest stale poprawiająca się jakość tych dań.
„Pizza, hamburger czy nawet kebab serwowane dziś, a te serwowane dziesięć lat temu to są zupełnie inne dania. Myślę, że dziesięć lat temu nikt nie słyszał o pizzy neapolitańskiej, rzadko kiedy spotykaliśmy lokale, które importowały mąkę z Włoch czy sięgały po tamtejsze pomidory. Analogicznie hamburger wydawał się tanim daniem, a niekoniecznie jakościową wołowiną z konkretnej rasy. A już na pewno mało kto sądził, że będzie jadł coś, co smakuje jak wołowina a ma roślinny charakter” - skomentował raport Łapanowski. W tym miejscu zwrócił szczególną uwagę na kuchnię roślinną, która jest nie tylko silnym kulinarnym trendem - liczba zamówień wegańskich i wegetariańskich posiłków wzrosła o niemal połowę w porównaniu z rokiem poprzednim - a modelem żywienia, który zostanie z nami na lata. Jego zdaniem coraz więcej restauracji oferuje intrygujące dania kuchni jarskiej, które zachęcają do próbowania nowych, niecodziennych dań.
Innym kulinarnym trendem, który zdaje się przybierać na sile jest kuchnia grecka. W mijającym roku zainteresowanie daniami przywołującymi smak greckich wakacji wzrosło o 18 proc. Ale Grecja już od kilku sezonów cieszy się dużym turystycznym powodzeniem, zatem chętnie przywołujemy te smaki również po powrocie do domu. Zdaniem Łapanowskiego, na korzyść kuchni greckiej przemawia też to, że stosunkowo łatwo odtworzyć ją w domu.
W raporcie wzięto również pod lupę upodobania kulinarne mieszkańców największych miast w Polsce i co ciekawe, daniem, które najczęściej pojawia się w pierwszej trójce jest kebab, zajmujący czołowe miejsce w Katowicach i Gdańsku. Mieszkańcy stolicy chętnie raczą się curry z kurczakiem, w Poznaniu i Wrocławiu miejsce na podium zajął pad thai z kurczakiem, w Łodzi również króluje kurczak, tym razem panierowan. W Krakowie kurczak tylko w wydaniu kuchni wietnamskiej. Z tego krajobrazu wyłamuje się Lublin, którego mieszkańcy są wierni pizzy. (PAP Life)
mdn/ moc/ PAP
Zamieszczone na stronach internetowych portalu https://opoka.org.pl/ i https://opoka.news materiały sygnowane skrótem „PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Fundację Opoka na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.