Zalecenia Św. Hildegardy dotyczą tego, że warto korzystać z sił ukrytych w przyrodzie, która kryje wiele zdrowotnych skarbów.
Zalecenia Św. Hildegardy dotyczą tego, że warto korzystać z sił ukrytych w przyrodzie, która kryje wiele zdrowotnych skarbów. Bardzo duże znaczenie dla niej miały naturalne metody leczenia, czyli dietoterapia i ziołolecznictwo. Czym cechuje się taka dieta? O czym warto pamiętać?
Hildegarda wskazywała na dużą rolę roślin w naszym życiu. Ulubionymi i zalecanymi roślinami były: jabłka, owoce pigwy, ciecierzycę, fasola, migdały, cebula, koper, kasztan jadalny i orkisz szczególnie jego prastare odmiany. Jednak uważała ona, że szkodliwe dla zdrowia mogą być - śliwki, surowe gruszki, por, wieprzowina i brzoskwinie. W diecie św. Hildegardy znajdował się szereg przypraw, takich jak np. pokrzywa zwyczajna, szałwia lekarska, gałka muszkatołowa, czy galgant.
Orkisz był dla Hildegardy jednym z najlepszych zbóż, które zalecała także w trakcie chorób. Jest to gatunek zboża, który był uprawiany w średniowieczu. Niestety w dzisiejszych czasach rzadko jest on spotykany w uprawach. Wyróżnia się tym, że posiada wiele składników odżywczych - białek, tłuszczy i węglowodanów, a także witamin - m.in. betakarotenu, będącego prowitaminą A. Ponadto w składzie zawiera aminokwasy egzogenne i kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Okazuje się, że orkisz na nowo zostaje doceniony na świecie jak i wśród polskich konsumentów i stanowi składnik wielu dań. Warto wzbogacić swój jadłospis właśnie o orkisz, gdyż ma dużo zdrowotnych właściwości. Należy szukać takich odmian orkiszu jak Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn, gdyż są to niemodyfikowane i prastare odmiany orkiszu.
Ważne miejsce w zaleceniach św. Hildegardy zajmował także kasztan jadalny, który między innymi wspomaga działanie trzustki. Uważała ona, że kasztan pozwoli uśmierzyć bóle reumatyczne, bóle głowy i pomaga walczyć z problemami z sercem i wątrobą.
Castanea sativa jest rośliną z rodziny bukowatych, która występuje głównie w Azji Mniejszej i w okolicach basenu Morza Śródziemnego. W naszym kraju kasztan jadalny jest uprawiany na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku, gdzie okresy zimowe są dosyć łagodne. Kasztany spożywać możemy po upieczeniu lub na surowo. Są one bogate w węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze.
Olej z ostropestu działa odtruwająco, oczyszczająco i ochronnie na wątrobę oraz nerki. W jego składzie znajdziemy sylibininę, która znalazła zastosowanie w badaniach pod względem działania antynowotworowego. Naukowcy wskazują, że ta substancja hamuje wzrost drobno oraz niedrobnokomórkowego raka żołądka, a nawet rozwój nowotworów piersi, szyjki macicy, czy prostaty. O ostropeście w swoich dziełach pisała też sama Hildegarda z Bingen wskazując na jego zastosowanie zewnętrzne. Aktualnie roślinę znajdziemy w aptekach w różnych postaciach (w wersji sypanej, zmielonej czy w formie kapsułek).
Św. Hildegarda w swoich licznych pracach wskazywała na dobroczynne działanie roślin, które mogą znacznie pomóc w walkach z chorobami i różnymi dolegliwościami. Według niej bardzo ważne jest wdrożenie do swojego jadłospisu kilku roślin, np. kasztanów jadalnych, orkiszu, ostropestu, cebuli, czy też migdałów. Pamiętajmy o tym, że zbilansowana dieta wpływa bardzo korzystnie na zdrowie organizmu.
Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy.
Strona Towarzystwa: hildegarda.edu.pl
opr. ac/ac