Przepisy na Boże Narodzenie i Wigilię
Potrawka z kury nadziewanej
Indyczka nadziewana migdałami
i rodzynkami
Gęś z jabłkami
Kaczka domowa na dziko
Przygotuj: 1 kurę, 1/4 kilograma cielęciny, 1 pęczek włoszczyzny, 12
dekagramów świeżej słoniny, 1 cebulę, 1,5 łyżki masła, 25 dekagramów ryżu, sól,
pieprz biały.
Przygotuj na sos: 1/4 litra śmietany, 1,5 łyżeczki mąki, 1/2 cytryny, 2
żółtka.
Jak to zrobić? - Kurę przeciąć od strony grzbietu i wyjąć wszystkie
kości z pominięciem skrzydełek i udek. Mięso wraz z cielęciną, słoniną,
wątróbką i sercem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ugotować ryż w
osolonej wodzie, schłodzić, dodać uduszoną na maśle cebulę, utłuczony w moździerzu
pieprz i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem kurę, zaszyć nitką, ułożyć w
emaliowanym rondlu, dodać posiekaną włoszczyznę, całą cebulę, przykryć pokrywką i
gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Roztrzepać mąkę ze śmietaną, przelać do
rondla, dodać sok z cytryny. Tuż przed podaniem zaprawić sos żółtkami. Kurę
pokroić w zgrabne porcje, ułożyć na półmisku, oblać sosem, ugarnirować warzywami.
Podawać z ryżem na sypko.
Indyczka nadziewana migdałami i rodzynkami
Przygotuj: 1 średniej wielkości indyczka, 4 łyżki masła, 2 bułki, 3 jajka,
4 łyżki rodzynek sułtańskich, 4 tyżki rodzynek czarnych, 4 łyżki migdałów, 2
płaskie łyżki cukru, 1 łyżeczkę siekanej natki pietruszki, nieco gałki
muszkatołowej, sól.
Jak to zrobić? - Bułki otrzeć ze skórki, namoczyć w zimnym mleku,
dokładnie wycisnąć, dodać masło, cukier, żółtka, utrzeć na jednorodną masę,
przetrzeć przez sitko, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, sparzone i odcedzone
rodzynki, migdały pokrojone w cienkie płateczki, utartą gałkę muszkatołową, sól,
całość wymieszać starannie z ubitymi na pianę białkami. Nadzieniem nafaszerować
podgardle indyczki, zaszyć. Upiec w gorącym piekarniku, polewając co 10 minut masłem.
Upieczoną indyczkę podzielić na porcje, ugarnirować ziemniakami z wody. Sos podać w
sosjerce.
Przygotuj: 1 młodą gęś, 4 antonówki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżkę
soli, 4 płaskie łyżki masła.
Jak to zrobić? - Oczyszczoną i umytą gęś natrzeć solą, w środku
wysypać utartym na proszek majerankiem, włożyć pokrojone w ćwiartki antonówki wraz z
nasionami i skórką, szczelnie zaszyć. Gęś ułożyć na grzbiecie w brytfannie,
posmarować masłem, wstawić do gorącego piekarnika i piec 2-2,5 godziny. Gdy gęś
będzie gotowa, podzielić ją na porcje, ułożyć na półmisku, ugarnirować uduszonymi
w niej jabłkami i skropić powstałym podczas pieczenia sosem, resztę sosu podać w
sosjerce.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z czerwonej kapusty.
Przygotuj: 1 dużą kaczkę, sól, 4 łyżki masła.
Przygotuj na marynatę: 1 cebulę, 1 małą marchewkę, 1 pietruszkę, 1 selera, 2
listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 10 ziarenek
jałowca, 3 goździki, kawałek imbiru, 1 cytrynę, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego
wina.
Przygotuj na sos: 2 płaskie łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, krew z kaczki, 1/2
szklanki rosołu.
Jak to zrobić? - Włoszczyznę i cebulę pokroić w plasterki, przełożyć do
emaliowanego rondla, dodać 1 szklankę gorącej wody i gotować pod pokrywką 1 godzinę,
następnie dodać przyprawy, wino, sok z cytryny wraz z kawałkiem skórki cytrynowej,
doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Marynatą zalać kaczkę w odpowiednim naczyniu i
odstawić na 3 dni w chłodne miejsce i pamiętając o częstym przewracaniu kaczki. Po
wyjęciu z zalewy, kaczkę osuszyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę, posmarować
masłem i piec w gorącym piecyku, aż będzie miękka. Kaczkę podzielić na porcje,
ułożyć w rondlu zalać sosem i doprowadzić do wrzenia i przełożyć na półmisek.
Podawać z grubym makaronem
Jak zrobić sos? - Wlać 1 łyżkę tłuszczu spod kaczki, rozetrzeć z 2
płaskimi łyżeczkami mąki, rozprowadzić masłem, dodać cukier i krew z kaczki,
całość doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż sos zrobi się rumiany. Na koniec, aby
miał ostry i korzenny smak doprawić go marynatą.
Przepisy pochodzą z książki Brata Antoniego "Książka kucharska na Adwent, wieczerzę Wigilijną i święta Bożego Narodzenia"; Kuria Metropolitarna Archidiecezji Warmińskiej, Wydział Duszpasterski. tel. 0-89 527-55-66
opr. MK/PO