reklama

Kobiety częściej zajadają stres niż mężczyźni? Takie są fakty

Zwiększony przez pandemię i jej przykre konsekwencje poziom stresu niewątpliwie przyczynił się do pogłębienia kilku złych nawyków. Jednym z nich jest objadanie się pod wpływem negatywnych emocji. Choć pyszne jedzenie to balsam dla każdej duszy, to okazuje się, że bardziej kojąco działa na te kobiece.

AC

PAP

dodane 24.03.2021 15:58

Z najnowszych badań wynika, że to właśnie panie wykazują większe skłonności do łagodzenia stresu jedzeniem.

Badanie opublikowane w czasopiśmie „Appetite” wykazało, że wywołany pandemią stres spowodował większe spożycie cukru i tłustych potraw, szczególnie wśród kobiet. To kolejny dowód na to, że sięganie po jedzenie pod wpływem emocji jest domeną kobiet. Poprzednie badanie, przeprowadzone przez Ipsos w maju ubiegłego roku, również wskazało, że w czasie trwającej pandemii to kobiety zdecydowanie częściej sięgały po jedzenie jako formę pocieszenia lub odstresowania. Do zajadania emocji przyznało się wtedy 17 proc. mężczyzn i 24 proc. kobiet. "To może być związane z wyższymi wskaźnikami depresji i lęku u kobiet niż u mężczyzn, a jedzenie jest jednym z wielu mechanizmów radzenia sobie z negatywnymi emocjami” – tłumaczy prof. Barbel Knauper, dyrektorka Laboratorium Psychologii Zdrowia na Uniwersytecie McGill w Montrealu.

Dodatkowo na niekorzyść kobiet wpływa fakt, że w czasie pandemii nie ubyło im obowiązków, mniej jest za to możliwości dbania o siebie i rozładowywania stresu. Innym powodem jest nuda i samotność – wskazują naukowcy. Z badań wynika bowiem, że najczęściej na problem przejadania się wskazywały kobiety w wieku 34. lata i młodsze.

Jak opanować skłonność do sięgania po jedzenie w chwilach stresu? Prof. Knauper podkreśla, że ważne jest, aby dostrzec i monitorować te zachowania, bo to pozwoli je zmieniać. Jeśli obecnie ulubioną formą spędzania wolnego czasu jest oglądanie seriali stertą niezdrowych przekąsek, to na początek należy zmienić je na zdrowsze - zamiast chipsów, cukierków czy czekolady chrupać marchewkę, kalarepę czy orzechy.

Inną wskazówkę mają prof. Claus Vogele i dr Annika Lutz, psychologowie kliniczni z Uniwersytetu w Luksemburgu. "Jeśli znajdujesz ukojenie w jedzeniu, to go nie odstawiaj. Ale ciesz się nim i delektuj, jedz powoli, niespiesznie. Zwróć uwagę na smaki, aromaty, zadbaj o odpowiednia atmosferę, uczyń z tego wyjątkową ucztę, a nie wstydliwy pochłaniany naprędce posiłek" – zachęcają. (PAP Life)

źródło: mdn/ gra/ PAP

Logo PZU

Zamieszczone na stronach internetowych portalu https://opoka.org.pl/ i https://opoka.news materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Fundację Opoka na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

1 / 1

reklama