Dr hab. Sławomir Dryja, archeolog i wykładowca Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UP JPII, odtworzył bogactwo smaku średniowiecznego krakowskiego białego piwa. Opatentowany trunek będzie nosić nazwę Piwo Krakowskie Białe.
Dr hab. Dryja wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa, jakie produkowano w średniowiecznym Krakowie, na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana. Piwo opatentowane przez Uniwersytet Papieski Jana Pawła II będzie produkowane właśnie według receptury odkrytej przez naukowca.
Od niemal dwudziestu lat jest on piwowarem domowym, który wraz z grupą pasjonatów założył Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W 2019 r. ukończył kurs piwowarski w Instytucie Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze i odbył szereg praktyk w browarach na terenie Czech.
„Tematykę piwowarską zgłębiłem więc wielostronnie. Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, z początkiem wieku XIX całkowicie zanikła. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, już niedługo poznamy jego smak” – opisał na stronie www.upjp2.edu.pl.
Jak dodał dr hab. Dryja, piwo ma w smaku przypominać klasyczny leżak pilzner i będzie miało piękną białą pianę. Została już nawiązana współpraca z powstającym lokalnym browarem rzemieślniczym. Pierwsze warki pojawią się najprawdopodobniej w kwietniu.
luk / Kraków