Okazuje się, że wiara ma również konsekwencje kulinarne. Pionono to ciastko na bazie biszkoptu, które wymyślił niejaki Ceferino Isla w 1897 r., aby uhonorować Piusa IX (Pio Nono - po włosku) za ogłoszenie dogmatu o Niepokalanym Poczęciu NMP.
Isla był czcicielem Niepokalanego Poczęcia. Posąg zbudowany na cześć cukiernika, znajduje się do dziś w jego rodzinnym Santa Fe w hiszpańskiej Andaluzji. Pionono jest obecnie najważniejszym ciasteczkiem wypiekanym tradycyjnie w Grenadzie na południu Hiszpanii. W mieście zawsze szanowano świętą prawdę o maryjnym dogmacie. Nawet na miejscowym uniwersytecie studenci byli zobowiązani ślubować, że będą bronili Niepokalanego Poczęcia.
Kształt pionono przypomina białą piuskę noszoną przez papieży. Uhonorowany ciasteczkiem Pius XI był najdłużej panującym Ojcem Świętym po św. Piotrze, wprowadził telegraf i oświetlenie gazowe na terenach dawniej kontrolowanych przez Stolicę Apostolską. Był także pierwszym papieżem, który podróżował pociągiem. W 1870 r. linie kolejowe wybudowane w Państwie Kościelnym liczyły już ponad 300 kilometrów.
„Aż ślinka cieknie”
Pionono składa się z dwóch części. Na dole z okrągłego kawałka biszkoptu, nasączonego syropem cukrowym. Z kolei u góry możemy podziwiać kremową koronę, delikatnie skarmelizowaną za pomocą palnika, jak w crème brûlée. Deser może być słodki lub słony. Słodkie pionono są zwykle nadziewane sosem karmelowym i posiekanymi orzechami włoskimi oraz podawane jako deser. Słone lub słodko-kwaśne nadziewane są szynką, serem, pomidorem, oliwkami i majonezem. Można także użyć kurczaka, tuńczyka lub jajka na twardo. Słone pionono są zwykle podawane jako przystawka przed daniem głównym, w towarzystwie lekkiej sałatki.
Do czasów współczesnych w pueblo Santa Fe na ul. Królewskiej mieści się ta sama cukiernia, w której Ceferino stworzył pionono. Przepis od samego początku jest owiany tajemnicę i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Codziennie rano ciasteczka są przygotowywane według tradycyjnej receptury i rozwożone do wszystkich oddziałów w Granadzie. Oryginalny smak jest owocem unikalnego przepisu, starannego procesu tworzenia oraz świeżych produktów. Wszystko to sprawia, że każdy kto kosztuje piononos wraca po więcej.
Proponuję Państwu zrobić własne Pionono. Smacznego!
Przepis: Przygotuj krem. Wlej do rondelka mleko, cynamon, startą skórkę z cytryny i cukier. Kiedy zacznie wrzeć dodaj mąkę i ubite jajka. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na ogniu przez 3 minuty. Następnie przygotuj biszkopt. Ubij żółtka z dwiema łyżkami zimnego mleka i cukru. Dodaj skrobię i białka ubite na sztywną pianę. Umieść masę w papierowych foremkach i włóż do piekarnika na 10 minut. Przygotuj syrop z wody i cukru i rozłóż go na biszkopcie. Na koniec napełnij ciasteczka kremem i posyp odrobiną cukru. Piecz aż wierzch deseru się zarumieni.
Na biszkopt:
3 żółtka jaj
5 białek
80g skrobii
60g cukru
2 łyżki zimnego mleka
25g cynamonu w proszku
można dodać rum
Na krem:
¼l mleka
40g mąki
2 jaja
200g cukru
½ łyżki startej skórki z cytryny
Źródła: pl.aleteia.org, przewodnikpogranadzie.com