Opoka - Portal katolicki
opoka.newsopoka.photo
Pekao


Dania postne

Na dzisiaj mamy dwa skromne dania. Są to: szwajcarska zupa z siedmiu zielonych jarzyn, spożywana tradycyjnie w Wielki Czwartek, i sałatka z wędzonej ryby. odpowiednia na postne dni.

Zupa szwajcarska

2 pory, garść botwiny, garść szpinaku, garść liści saluty, pęczek szczawiu, mufy pęczek czosnku niedźwiedziego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku, l l wywaru z jarzyn. 2-3 kromki chleba. 2-3 łyżki masła, łyżka maki, ząbek czosnku, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, żółtko, trochę śmietany.

Kroimy grubo pory i gotujemy chwilę w wywarze z jarzyn. Chleb kroimy w kostkę i po zrumienieniu na maśle odstawiamy . Robimy zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości masła. Wlewamy do zasmażki wywar jarzynowy i zagotowujemy. Botwinę, szpinak, liście sałaty, szczaw i czosnek niedźwiedzi kroimy w paski, czosnek i cebulę drobno siekamy i dodajemy to wszystko wraz z natką pietruszki do wrzącej zupy. Przyprawiamy do smaku. Ubijamy na pianę jajko ze śmietaną i mieszając wkładamy do garnka. Przed podaniem posypujemy zupę grzankami.

Sałatka z wędzonej ryby i ziemniaków

35 dag wędzonej makreli lub śledzia, 30 dag ugotowanych ziemniaków, cebula, 4 lyżki sosu winegret, 2 jajka na twardo.

Ostudzone ziemniaki kroimy na plasterki. Rybę czyścimy ze skóry i ości, kroimy na kawałki. Cebulę, po obraniu i opłukaniu, siekamy, parzymy wrzątkiem i odciskamy. Mieszamy rybę z ziemniakami i cebulą oraz sosem winegret. Sałatkę układamy w salaterce i przybieramy plasterkami jajek na twardo.


opr. MK/PO

 


Podziel się tym materiałem z innymi:


Kliknij aby zobaczyć dokumenty zawierające wybrany tag: Wielkanoc post obrzędy tradycje zwyczaje Potrawy Przepisy kulinarne
 
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W