Wybierzmy się słoneczną porą na piknik z Dawidem, a gdy się zrobi chłodniej zróbmy sobie w domu prawdziwą, anielską wieczerzę! Smacznego!
Recenzja książki: Andrea Ciucci, Paolo Sartor, „Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego”, Edycja Świętego Pawła.
Chcesz poczuć zapach potraw biblijnych patriarchów? Chcesz spróbować tego, co jadł Mojżesz, Dawid, Tobiasz czy też Eliasz? A może zaprosisz do kuchni Maryję i przyrządzisz danie z rusztu, które jadł sam Jezus? Andrea Ciucci i Paolo Sartor to dwaj kapłani, lubiący gotować dla siebie i przyjaciół. W swojej książce „Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego”, zebrali aż sześćdziesiąt propozycji biblijnych potraw. Autorzy dołożyli wszelkich starań, aby gotujący poczuli klimat czasów, z których pochodzi potrawa. Do każdego przepisu dodali więc informacje, które mówią o kulturze biblijnych czasów.
To nie tylko gotowanie, ale to także swoiste zgłębianie Pisma Świętego. W książce znajdziemy także informacje dotyczące tego świętego tekstu. Zanim zostaje podany przepis na przyrządzenia danej potrawy, przywołany jest fragment z Biblii, w którym ona występuje. Następnie są też wyjaśniane gesty, opisywana kultura i zwyczaje, a i nie brakuje miejsca na ciekawostkę związaną z biblijną sztuką kulinarną. Jeśli dana potrawa jest związana z jakąś konkretną postacią z Pisma Świętego, wtedy możemy poznać i tę postać dogłębniej, gdyż jest opisana w konkretny i ciekawy sposób.
A potrawy są i ostre i łagodne. Na słodko i na kwaśno. Jednym zdaniem: kuchnia biblijna jest bardzo urozmaicona. Warto spróbować placka z niekwaszonych chlebów, czy też sałatki z owoców w czasie pokoju… Brzmi ciekawie, prawda? Zapewne jeszcze lepiej smakuje...
A więc: gotujmy z Biblią! Wybierzmy się słoneczną porą na piknik z Dawidem, a gdy się zrobi chłodniej zróbmy sobie w domu prawdziwą, anielską wieczerzę! Smacznego!
opr. aś/aś