Młoda dorosła osoba może potencjalnie wydłużyć oczekiwaną długość swojego życia o ponad dekadę, zmieniając dietę z typowej zachodniej na bardziej zoptymalizowaną - czyli taką, która zawiera więcej roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów, a mniej czerwonego i przetworzonego mięsa. Wyniki badania, które doprowadziły do takich wniosków, opublikowano na łamach „PLOS One”.
W przypadku osób starszych przewidywany wzrost średniej długości życia po wprowadzeniu opisanych zmian byłby mniejszy, ale nadal znaczący.
Autorzy publikacji z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii przypominają, że żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a związane z dietą czynniki ryzyka prowadzą rocznie do 11 milionów zgonów w skali świata. W swoim najnowszym badaniu wykorzystali istniejące metaanalizy, aby zbudować model umożliwiający natychmiastowe oszacowanie wpływu szeregu zmian żywieniowych na długość życia. Model jest udostępnili jako publicznie dostępne narzędzie online i nazwali je kalkulatorem Food4HealthyLife: https://food4healthylife.org/.
W oparciu o wyliczenia kalkulatora można zobaczyć, że w przypadku młodej dorosłej mieszkanki USA (20-letniej) trwała zmiana typowej diety zachodniej na dietę optymalną zwiększyłaby długość jej życia o ponad dekadę (10,7 roku). W przypadku 20-letniego mężczyzny byłoby to 13 lat.
Największy wzrost (mierzony w dodatkowych latach życia) zostałby osiągnięty poprzez spożywanie większej ilości roślin strączkowych, większej ilości produktów pełnoziarnistych oraz większej ilości orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa.
Z kolei jeśli podobne zmiany wprowadziłyby osoby dojrzałe - 60-letnie, to efekt nadal pozostałby znaczący, choć nieco mniej spektakularny. Dla kobiet byłoby to wydłużenie życia o ok. 8 lat, dla mężczyzn 8,8 roku. W przypadku 80-latków zmiana diety pozwoliłaby zyskać dodatkowe 3,4 lata życia.
„Zrozumienie potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić ludziom osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych – podsumowują autorzy publikacji. - Kalkulator Food4HealthyLife może być przydatnym narzędziem dla klinicystów, decydentów i laików, pomagającym zrozumieć wpływ wyborów żywieniowych na zdrowie”.
„Dotychczasowe badania wykazywały korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem poszczególnych grup żywności lub z określonymi wzorcami diety, bez uwzględniania informacji na temat wpływu innych elementów odżywania na funkcjonowanie organizmu. Nasza nowa metodologia wypełniła tę lukę” - podkreślają autorzy badania (http://dx.doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889).
autorka: Katarzyna Czechowicz
kap/ zan/ PAP
Zamieszczone na stronach internetowych portalu https://opoka.org.pl/ i https://opoka.news materiały sygnowane skrótem „PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Fundację Opoka na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.