Święcenie, czyli błogosławienie pokarmów, to bardzo stara tradycja.
Święcenie, czyli błogosławienie pokarmów, to bardzo stara tradycja.
W Ewangelii czytamy o Jezusie: „On tymczasem wziął pięć chlebów i dwie ryby, podniósł wzrok ku niebu, pobłogosławił je, połamał i dawał uczniom, aby rozdawali ludziom” (Łk 9, 16). Także podczas Ostatniej Wieczerzy „wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im” (Mk 14, 22).
W Wielką Sobotę, kiedy ciało Jezusa spoczywa w grobie, a my oczekujemy Jego zmartwychwstania, święcimy w kościele wybrane pokarmy przeznaczone na stół wielkanocny.
Zwyczaj ten sięga VIII wieku, a w Polsce znany jest od XIV stulecia.
Książka na stronie Wydawnictwa PROMIC jest tutaj>>
Przygotowujemy święcone! Jajka, chleb, baranek... i co jeszcze? Wystarczy otworzyć tę książeczkę, by wiedzieć, co powinno, a co może znaleźć się w wielkanocnym koszyczku.
I najważniejsze - dlaczego? O symbolice święconki w radosny i prosty sposób opowiadają dzieciom Małgosia, Pawełek i ich mama.
opr. ac/ac