Przepisy na Boże Narodzenie i Wigilię
Leguminy i kompoty wigilijne
Kutia
Łamańce
Kompot z suszonych jabłek, gruszek i śliwek
Ciasta
Placek kruchy z orzechami
Placek staropolski z kruszonką
Placek serowy z bakaliami
Sernik na kruchym spodzie
Placek korzenny
Makownik w cieście krucho-drożdżowym
Piernik korzenny
Pierniczki całuski
Torty
Tort czekoladowy polski
Tort chlebowy z masą migdałową
Tort kawowy Mocca
Tort orzechowy czarny
Tort babuni
Przygotuj: 1 szklankę maku, 1 szklankę ziaren pszenicy, 1 szklankę mleka, 1/2
szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu, 20 dekagramów posiekanych orzechów laskowych,
10 dekagramów siekanych migdałów, 3 tyżki rodzynek sułtańskich, po 5 fig i daktyli,
nieco soli, otartą skórkę z cytryny.
Jak to zrobić? - Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie
zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Mak przemyć pod
bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, następnie zmielić
w maszynce do mięsa, połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać resztę składników,
wymieszać i wstawić do lodówki.
Podawać jako danie wigilijne z łamańcami.
Przygotuj: 12 dekagramów mąki, 6 dekagramów masła, 3 deka-gramy cukru pudru, 1
żółtko, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli.
Jak to zrobić? - Masło dokładnie posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę,
cukier, sól i jeszcze raz posiekać, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1
godzinę. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, pokroić na wąskie
prostokąty, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika
i upiec na złoty kolor.
Kompot z suszonych jabłek, gruszek i śliwek
Przygotuj: Po 20 dekagramów suszonych śliwek, jabłek, gruszek, kawałek kory
cynamonowej, 5 goździków, skórkę z całej cytryny, cukier do smaku.
Jak to zrobić? - Owoce zalać zimną przegotowaną wodą, odstawić na noc.
Następnego dnia dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę cytrynową i gotować nie
dłużej niż 30 minut.
Podawać mocno ostudzony.
Przygotuj: 25 dekagramów mąki, 10 dekagramów cukru pudru, 15 dekagramów
masła, 2 żółtka, 40 dekagramów masy orzechowej, 15 dekagramów powideł śliwkowych.
Jak to zrobić? - Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem,
połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, szybko zagnieść ciasto, odstawić do
lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, jedną część
ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor, posmarować powidłami, nakryć masą
orzechową. Pozostałe ciasto pokroić na niezbyt szerokie paski, ułożyć na masie
orzechowej, wstawić do gorącego piekarnika i piec 45 minut.
Placek staropolski z kruszonką
Przygotuj: 1 kilogram mąki, 2 cafe jajka, 1 żółtko, 3 dekagramy drożdży,
0,25 litra mleka, 1/2 łyżki soli, 6 dekagramów masła, 6 dekagramów cukru, skórkę z
1 cytryny.
Przygotuj na kruszonkę: 10 dekagramów mąki, 5 dekagramów masła, 4
dekagramy cukru.
Jak to zrobić? - Wyrobić ciasto drożdżowe (patrz: Placek drożdżowy z
kruszonka^, odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło, a następnie rozwałkować w
kwadrat i wyłożyć na posmarowaną masłem blachę. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia, a gdy urośnie, posmarować białkiem i posypać kruszonką (patrz: Placek
drożdżowy z kruszonką). Wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika, aby się
zarumieniło.
Przygotuj: 1 kilogram sera, 40 dekagramów cukru, 12 dekagramów masła, 10
żółtek, 6 białek, 1 łyżkę grysiku, 1 opakowanie drożdży w proszku, 6 dekagramów
daktyli, 6 dekagramów fig, 6 dekagramów rodzynek sułtanek, 12 dekagramów rodzynek
drobnych, 12 dekagramów migdałów, skórkę cytrynową, wanilię, sól.
Jak to zrobić? - Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie
ucierać drewnianym wałkiem w makutrze wraz z cukrem, masłem i żółtkami aż masa
będzie gładka, drobno posiekaną wanilię, otartą skórkę cytrynową, zmielone
migdały, pozostawiając garść do posypania po wierzchu. Bakalie pokroić w cienkie
plasterki i odłożyć. Do utartej masy serowej dodać drożdże w proszku, mąkę,
grysik, bakalie. Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę z 6 białek, delikatnie
wymieszać, przełożyć do wysokiej foremki i piec w niezbyt nagrzanym piekarniku 1
godzinę.
Przygotuj: 1 kilogram sera, 15 jajek, 35 dekagramów cukru, 6 dekagramów
masła, 12 dekagramów rodzynek, wanilię naturalną.
Przygotuj na kruche ciasto: 0,25 kilograma mąki, 12 dekagramów masła, 6
dekagramów cukru, 2 żółtka, skórkę pomarańczową.
Jak to zrobić? - Ser przepuszczony przez maszynkę do mięsa ucierać w
makutrze wraz z cukrem i wanilią, a gdy powstanie jednorodna masa, wbijać po jednym
żółtku i nadal ucierać, dodać stopione masło, białka ubite na pianę, rodzynki i
delikatnie wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, równo
rozprowadzić na nim ser i upiec w gorącym piekarniku. Po ostygnięciu posypać cukrem.
Przygotuj na kruche ciasto: 25 dekagramów masła, 25 dekagramów cukru, 25
dekagramów migdałów zmielonych wraz ze skórką, 37 dekagramów mąki, 10 goździków,
2 łyżeczki świeżo zmielonego cynamonu, 1 całe jajko, 70 dekagramów powideł
śliwkowych do przełożenia.
Przygotuj na lukier: 1 cytrynę, 25 dekagramów cukru pudru.
Jak to zrobić? - Zagnieść ciasto z wszystkich wymienionych wyżej
składników, podzielić na cztery części, nie wałkować lecz układać cienkimi
kawałkami na folii i upiec w gorącym piekarniku, a gdy placki będą jeszcze gorące,
folię usunąć. Przełożyć placki powidłami, przycisnąć deseczką i obciążyć. Gdy
ciasto ostygnie, lukrować w krateczkę. Przygotować przezroczysty lukier, dodając do
cukru pudru sok cytrynowy, a jeśli to konieczne - wodę. Gdy lukier po dokładnym utarciu
zgęstnieje, nabić nim strzykawkę do lukru i ozdobić ciasto. Odstawić placek na 2 dni,
a wtedy będzie kruchy i smaczny.
Makownik w cieście krucho-drożdżowym
Przygotuj na ciasto: 40 dekagramów mąki pszennej, 15 dekagramów masła, 5
dekagramów drożdży, 3 łyżki śmietany, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżki cukru
pudru, 2 całe jajka i 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli.
Przygotuj na nadzienie makowe: 40 dekagramów maku, 1 litr mleka, 15
dekagramów masła, 3/4 szklanki miodu, laskę wanilii, 10 dekagramów migdałów, 1/2
filiżanki posiekanej skórki pomarańczowej, 4 jajka, 1 szklankę cukru, 1 kieliszek rumu
lub koniaku.
Jak to zrobić? - Na stolnicy posiekać szerokim nożem mąkę, masło,
drożdże roztrzepane w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany, utłuczoną w moździerzu
wanilię, cukier puder, 2 całe jajka, 1 żółtko, sól. Posiekane ciasto zagniatać
rękami, aż stanie się niezbyt ścisłe i połyskliwe. Rozwałkować ciasto na stolnicy
w kształt prostokąta, pokryć równo ciepłym nadzieniem makowym, pozostawiając wolny
brzeg szerokości 2 cm, ciasto zwinąć, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i
odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto urosło. Przed włożeniem do
piekarnika nakłuć ciasto ostrym drewienkiem, aby nie popękało. Piec 45-60 minut w
średnio gorącym piekarniku.
Jak zrobić nadzienie makowe? - Przemyty mak zalać wrzącym mlekiem, gotować 30
minut na bardzo małym ogniu, odsączyć na sitku i zemleć 4 razy, używając
najmniejszego sitka. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać drobno
potłuczoną laskę wanilii, grubo posiekanych migdały, rodzynki, drobno posiekaną
smażoną skórkę pomarańczową oraz mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Do
lekko schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem oraz białka ubite na pianę, a
na końcu kieliszek rumu lub koniaku. Ciepły farsz nakładać na ciasto.
Przygotuj: 6 dekagramów masła, 1 szklankę cukru, 1 szklankę miodu, 4 jajka,
6 dekagramów posiekanych orzechów, 4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę kardamonu, 1
łyżeczkę cynamonu, 5 goździków, skórkę z 1 cytryny, proszek do pieczenia, 1
łyżkę spirytusu, odrobinę soli.
Jak to zrobić? - Masło utrzeć na pianę, a następnie dodawać kolejno w
trakcie ucierania cukier po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, otartą
skórkę z cytryny, zmielone goździki, pozostałe przyprawy, proszek do pieczenia
rozpuszczony w spirytusie, na końcu dodać mąkę i dokładnie wybijać ciasto drewnianą
łyżką. Gdy ciasto nabierze gładkości, zmieszać je ze sztywno ubitą pianą z
białek, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę.
Piec przez 1 godzinę w gorącym piekarniku.
Przygotuj: 30 dekagramów mąki, 1/2 szklanki miodu, 1 jajko, 10 dekagramów
cukru, 2 dekagramy masła, 5 gramów sody spożywczej, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej
do pierników, 4 dekagramy migdałów do przybrania, 1 jajko do smarowania.
Jak to zrobić? - Przesypać mąkę na stolnicę, zrobić w kopczyku
zagłębienie, wlać zagotowany miód, wymieszać delikatnie nożem, dodać cukier,
przyprawę do pierników, sodę, masło, 1 jajko i zagnieść ciasto, które należy
wrabiać długo i energicznie, (inaczej pierniczki nie urosną). Rozwałkować ciasto na
stolnicy, wykrawać foremką małe kółka, smarować rozbitym jajkiem, na każdym kółku
położyć połówkę migdała bez skórki. Pierniczki ułożyć na wysmarowanej masłem
blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Gdy pierniczki ostygną,
przełożyć je do słoja na 2-3 dni, aby skruszały.
Przygotuj na ciasto: 12 jajek, 20 dekagramów cukru pudru, 25 dekagramów
czekolady, 25 dekagramów migdałów w łupinach.
Przygotuj na masę tortową: 25 dekagramów migdałów bez łupin, 25
dekagramów cukru, sok z 1 cytryny, 1 laskę wanilii.
Przygotuj na polewę: 5 tabliczek czekolady, 10 dekagramów cukru, 4
dekagramy masła, 1/2 szklanki śmietanki.
Jak to zrobić? - Żółtka i cukier rozetrzeć w misce do białości, dodać
rozgrzaną czekoladę, migdały zmielone z łupinami, ubite białka. Całość delikatnie
wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec 1 godzinę w niezbyt nagrzanym piekarniku.
Przygotować na masę: zemleć wysuszone migdały, w 1 szklance wody ugotować cukier na
gęsty syrop, dodać zmielone migdały, zaparzyć na ogniu, przełożyć masę do miski,
ucierać wałkiem aż zbieleje, dodać sok z cytryny i drobno posiekaną wanilię.
Następnego dnia podzielić podstawę tortu na 2-3 części, przełożyć masą
migdałową. Rozpuścić masło z cukrem, dodać czekoladę, śmietanę i podgrzewać na
małym ogniu aż zgęstnieje. Gotową pomadą polać tort.
Tort chlebowy z masą migdałową
Przygotuj na pierwszą część tortu: 5 jajek, 1 szklankę cukru, skórkę z
1/2 pomarańczy, 1/2 szklanki utartego razowego chleba.
Przygotuj na drugą część tortu: 10 dekagramów mąki, 8 dekagramów
masła, 4 dekagramy cukru, 1 żółtko.
Przygotuj na płyn do nasączenia tortu: 1/2 szklanki soku wiśniowego.
Przygotuj na masę tortową: 25 dekagramów migdałów, 25 dekagramów
cukru, 2 jajka, 1 laskę wanilii.
Przygotuj na glazurę: 4 tabliczki czekolady, 6 dekagramów cukru, 1
szklankę mleka.
Jak to zrobić? - Na chlebowe krążki tortu utrzeć żółtka z cukrem i
otartą skórką pomarańczową, dodać sztywno ubitą pianę z białek i przesiany razowy
chleb. Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy i upiec. Po
wystygnięciu, podzielić nożem na dwie części, a środkowe strony skropić sokiem
wiśniowym. Na drugą część tortu zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, cukru i
żółtka, ułożyć gładko w tortownicy i upiec. Sparzone wysuszone migdały zemleć na
masę, utrzeć je z cukrem na mączkę, dodać pokrojoną drobniutko laskę wanilii,
jajko, wyrobić na gładką masę, przełożyć nią dwukrotnie tort. Czekoladę
rozpuścić w mleku, dodać cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż
zgęstnieje. Tak przygotowaną glazurą polać tort.
Tort kawowy Mocca
Przygotuj: 0,5 kilograma cukru pudru, 0,5 kilograma migdałów bez łupin, 12
białek, 1/2 cytryny.
Przygotuj na masę tortową: 37 dekagramów masła, 3 dekagramy cukru pudru,
1/2 szklanki mocnego naparu kawy z 5 dekagramów ziarna, 2 żółtka.
Jak to zrobić? - Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać po trochu cukier
puder i ubijać trzepaczką, dodać sok z cytryny i zmieszać dokładnie z migdałami
zmielonymi w młynku. Trzy tortownice wyłożyć folią aluminiową lub grubym pergaminem,
przełożyć do nich masę podzieloną na trzy części, wyrównać i piec 45 minut w
ciepłym piekarniku. W misce rozetrzeć masło na pianę, utrzeć z cukrem, dodać
żółtka i ciągle mieszając, dolewać kroplami kawę. Gdy cukier zostanie utarty,
odstawić masę do lodówki, by stężała, przełożyć nią tort i wstawić do lodówki.
Następnego dnia polukrować tort kawową pomadą i posypać zrumienionymi na patelni
posiekanymi migdałami.
Przygotuj: 0,25 kilograma orzechów włoskich, 0,25 kilograma cukru, 8 jajek, 20
ziaren kawy, 2 tabliczki czekolady, 1 łyżkę tartej bułki, 1/2 cytryny.
Przygotuj na masę tortową: 25 dekagramów masła, 25 dekagramów cukru
pudru, 4 tabliczki czekolady, 4 dekagramy zmielonych migdałów bez łupin, 1 żółtko, 1
laskę wanilii.
Jak to zrobić? - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać utartą skórkę
cytrynową, sok z cytryny, zmieloną kawę, rozgrzaną czekoladę, zmielone orzechy,
przesianą bułkę tartą, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do
trzech tortownic i piec 30 minut. Masło utrzeć w misce na pianę i nadal ucierając
dodawać po trochu cukier puder, a potem rozgrzaną czekoladę, żółtko, drobno
posiekaną wanilię, zmielone migdały. Całość dokładnie utrzeć, wstawić do lodówki
na 30 minut. Przełożyć tort masą i polukrować czekoladą.
Przygotuj na krąg piaskowy: 12 dekagramów masła, 12 dekagramów cukru, 12
dekagramów mąki, 3 jajka, 1 łyżeczkę rumu, 2 tabliczki czekolady.
Przygotuj na krąg makaronikowy: 12 dekagramów migdałów, 12 dekagramów cukru, 3
białka.
Przygotuj na krąg kruchy: 14 dekagramów mąki, 14 dekagramów masła, 6
dekagramów migdałów bez łupin, 6 dekagramów cukru, 3 gotowane żółtka.
Do przełożenia: konfitura z róży.
Jak zrobić krąg piaskowy? - Utrzeć w misce masło na pianę, wsypać cukier
i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku oraz utartą cytrynową skórkę,
wymieszać z ubitą pianą z białek, dodając równocześnie mąkę, a na samym końcu
utartą czekoladę i rum. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, upiec w piekarniku.
Jak zrobić krąg makaronikowy? - patrz Tort Mocca.
Jak zrobić krąg kruchy? - Zagnieść zwyczajne kruche ciasto, włożyć na 30 minut
do lodówki, po wyjęciu rozpłaszczyć palcami połowę ciasta na tortownicy, posmarować
rozbitym jajkiem, a z drugiej części wykonać cienkie wałeczki i ułożyć w kratkę na
powierzchni. Upiec w piekarniku.
Krążki przełożyć konfiturą z róży, ułożyć na wierzchu krążek kruchy z
kratką, a w każdą kratkę nałożyć konfitury z wiśni.
Przepisy pochodzą z książki Brata Antoniego "Książka kucharska na Adwent, wieczerzę Wigilijną i święta Bożego Narodzenia"; Kuria Metropolitarna Archidiecezji Warmińskiej, Wydział Duszpasterski. tel. 0-89 527-55-66
opr. MK/PO