Opoka - Portal katolicki
opoka.newsopoka.photo
Pekao

Warszawa, dnia 12 maja 2004 r.

OŚWIADCZENIE

Prezydium Konferencji Episkopatu Polski

Biskupi polscy dnia 6 maja br. przekazali premierowi Irlandii — aktualnie przewodniczącej Unii Europejskiej — list, w którym potwierdzili swoje stanowisko, że w preambule przyszłej Konstytucji Europejskiej nie powinno zabraknąć odniesienia do wiary i chrześcijańskiego dziedzictwa. List ten został przekazany także do wiadomości polskich władz państwowych i rządowych.

Konferencja Episkopatu Polski z całym przekonaniem podziela jasne stanowisko Stolicy Apostolskiej, że odwołanie się do chrześcijańskiego dziedzictwa powinno być uwzględnione w Traktacie Konstytucyjnym, jako odpowiadające pragnieniom milionów chrześcijan członków Unii Europejskiej oraz zgodne z prawdą historyczną.

W tym kontekście Konferencja Episkopatu Polski ponownie zwraca się z apelem do wszystkich, od których to zależy, aby preambuła Traktatu Konstytucyjnego właściwie uwidoczniła prawdziwe korzenie Europy. Czerpie przecież ona swe inspiracje z kulturowego, humanistycznego i religijnego, a szczególnie chrześcijańskiego dziedzictwa.

Na koniec Konferencja Episkopatu Polski, odnosząc się do informacji pojawiających się w mediach, podkreśla, że dyskusji wokół treści preambuły przyszłej Konstytucji Europejskiej nie da się rozwiązać przez przyjęcie dodatkowej deklaracji. Sama bowiem deklaracja nie miałaby żadnej mocy prawnej.

+ Abp Józef Michalik

+ Abp Stanisław Gądecki
Zastępca Przewodniczącego

+ Bp Piotr Libera