Opoka - Portal katolicki
opoka.newsopoka.photo
Pekao


Przepisy kucharskie

Brat Antoni

Potrawy na dzień Wigilii

Zupy wigilijne
Barszcz czerwony; Przepis na kwas buraczany
Żur wigilijny; Przepis na żur
Zupa grzybowa czysta
Zupa rybna po polsku
Zupa rybna z kluseczkami
Zupa z chleba razowego
Polewka piwna
Kapuśniak galicyjski
Zupa śliwkowa ze śmietaną
Zupa z suszonych śliwek, gruszek i jabłek

Dodatki do zup wigilijnych
Uszka z grzybami
Łazanki
Grzanki
Pulpety rybne

Potrawy rybne
Karp w białym winie
Karp gotowany po żydowsku
Karp gotowany w czerwonym winie
Karp smażony lub pieczony
Leszcz gotowany w całości
Leszcz gotowany z chrzanem i jabłkami
Leszcz pieczony nadziewany kaszą gryczaną
Lin smażony w czerwonej kapuście
Łosoś gotowany w sosie śmietanowym

Potrawy z grzybów
Grzyby suszone, smażone w oleju
Grzyby suszone duszone
Kapusta duszona z grzybami i grochem

Potrawy z mąki
Makowczaki z mlekiem makowym
Kluski z makiem
Łazanki z kapustą
Gołąbki z grzybami

Leguminy i kompoty wigilijne
Kutia
Łamańce
Kompot z suszonych jabłek, gruszek i śliwek

Potrawy na święta Bożego Narodzenia

Zupy
Bulion rumiany
Flaki po polsku
Faramuszka albo zupa piwna
Polewka winna z korzeniami
Krupnik po polsku
Rosół rumiany z warzywami korzeniowymi

Dodatki
Pulpety z wołowiny lub cielęciny
Paszteciki w cieście francuskim z mięsem
Kaszka krajana do rosołu lub bulionu

Dania rybne
Sola w białym winie
Sola smażona
Kotlety z łososia pod beszamelem smażone
Karasie gotowane pod sosem śmietanowym z pulpetami
Szczupak gotowany z rumem
Kotlety ze szczupaka
Węgorz gotowany w czerwonym winie
Węgorz smażony w sosie
Pstrąg gotowany w całości w winie

Mięsa
Sztuka mięsa z rosołu z ziemniakami i sosem chrzanowym
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
Sztufada wołowa po włosku
Wołowina po huzarsku
Zrazy wołowe litewskie z razowcem
Pieczyste z cielęciny pod beszamelem
Cielęcina po staropolsku
Szynka wieprzowa duszona
Łopatka wieprzowa marynowana
Schab pieczony z jabłkami
Pieczyste z zająca

Drób
Potrawka z kury nadziewanej
Indyczka nadziewana migdałami i rodzynkami
Gęś z jabłkami
Kaczka domowa na dziko

Ciasta
Placek kruchy z orzechami
Placek staropolski z kruszonką
Placek serowy z bakaliami
Sernik na kruchym spodzie
Placek korzenny
Makownik w cieście krucho-drożdżowym
Piernik korzenny
Pierniczki całuski

Torty
Tort czekoladowy polski
Tort chlebowy z masą migdałową
Tort kawowy Mocca
Tort orzechowy czarny
Tort babuni

Przepisy pochodzą z książki Brata Antoniego "Książka kucharska na Adwent, wieczerzę Wigilijną i święta Bożego Narodzenia";
Kuria Metropolitarna Archidiecezji Warmińskiej, Wydział Duszpasterski. tel. 0-89 527-55-66


opr. MK/PO

 


Podziel się tym materiałem z innymi:


Kliknij aby zobaczyć dokumenty zawierające wybrany tag: kuchnia jedzenie mięso Drób kulinaria gęś potrawka indyk kaczka ryby
 
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W
© Fundacja Opoka 2017
Realizacja: 3W